sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Tee se itse tuikkulyhty

Simppeli ja helposti toteutettava tuikkulyhty hautakynttilästä.
Olen käyttänyt näitä lasisia hautakynttilöitä pihalla isoissa ulkolyhdyissä.
Samalla tekniikalla olen tehnyt lyhtyjä isoista lasipurkeista.

Tarvikkeet, rautalankaa, leikkurit, pihdit ja lasipurkki. Pyöröpihdeillä saa parhaiten silmukat tehtyä. Kuvassa oikealla voimapihdit, nämä on paksummissa rautalangoissa todella kätevät. Toki saa sivuleikkureillakin langan katkaistua mutta voimapihdeillä ei tarvitse olla sitä voimaa mukana J
Mulla ei ollut nyt kuin mustaa hehkutettua rautalankaa sopivan paksuisena. Plussaa taipuu helposti, miinusta lankaan jää helposti ”kuhmuroita”

Merkitse purkkiin tussilla keskikohdat. (Kuvat suurenee niitä klikkaamalla)

Taita rautalangan pää L-muotoon, tee silmukka.

Taivuta rautalankaa purkin ympärille

Taita keskikohtamerkin kohdalta L-muotoon ja tee silmukka.

 Tee silmukka aloituskohdan ympärille ja katkaise rautalanka sopivasta kohdasta.

Tee vielä rautalangasta ripustuslenkki. Itse tein tuohon keskikohtaan silmukan kun ajatuksena on ripustaa näitä lyhtyjä puuhun, niin ei tuuli heiluttele niitä lenkinkohdalta puolelta toiselle.

Kannen säilytin jotta lyhtyjä voi polttaa myös jos sataa vettä. Näitä lyhtyjä voi vaikka värjätä kotiuunissa kiinnitettävillä lasiväreillä.
Sitten vielä paloturvallisuus asiaa!!!!! Päiväkerhoissa, kouluissa tehdään, sekä lehdissä on ollut ohjeita pilttipurkeista tehtyihin tuikkulyhtyihin. Ne eivät ole PALOTURVALLISIA!!!! Pilttipurkin tilavuus on liian pieni ja tuikun steariini saattaa leimahtaa liekkeihin, ja ja ja. Täällä jotain tietoa aiheesta.

Laitetaan tähän samaan vielä parit joulun jälkeiset sukat.

Psykedeliaa, harhaa vai pelkkää kuvitelmaa J
Regian kirjoneule sukkalanka, näyttää kuvassa vähintäänkin ärtsyltä.

Tiikerikakku-sukat, joku flotte socke pätkävärjätty sukkalanka. Näissä pätkävärjätyissä ärsyttää tuo värien läiskittyminen.

6 kommenttia:

 1. Todella osuva nimi tuo tiikerikakku-sukat! Ja minun silmääni varsin viehättävät! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se näistä ekaksi tuli mieleen ;) Ylipäätään toi pätkävärjätty lanka on aina arvoitus. Kerässä voi näyttää hyvältä väriyhdistelmältä mutta neuloessa muodostuu "läiskiä"

   Poista
 2. Kätevä tekee näköjään mitä vain haluaa! Lyhty on super, sukat ihQt :) en osaa tuotakaan, sukkien tekemistä, siis. Ihailen vaan toisten aikaansaannoksia ja pyörittelen poropeukaloitani aina lankakerän nähdessäni :)

  VastaaPoista
 3. Kiva että laitoit ohjeen tuikkulyhtyyn. Noita täytyy kyllä tehdä ensi syksyksi useampikin.
  Hauskat nuo "tiikerikakkusukat".

  VastaaPoista
 4. Komioita sukkia. Pitäisikin viritellä itsensä sukkataajuudelle. Mummoni oli sen verran tuottelias, että vaikka hänen kuolemastaan on jo 14 vuotta, sukkia on edelleen meidän ilonamme.

  VastaaPoista