tiistai 24. syyskuuta 2013

Shhhhhhh......mul onkin salaisuus, mul onkin salaisuus...........

No ei tää enää niin suuri salaisuus ole, kaikki fb-kamut tän jo tietääkin. Mutta, mutta, mu-mu-mu-mus-ta tu-tu-tu-tu-lee mu-mu-mu-MUM-MO. Eiku nuttura kireelle ja menox kaupan kulmille hulttionuorisoa ojentamaan. Vitsi, vitsi.... kohtalon hetket koittaa marraskuussa.

Aiheeseen liittyen, pojun murunen katseli bola-koruja netissä ja minä taas hihkaisemaan siihen että mä voisin kokeilla tehdä sellaisen hopeasta. Tekiessä kävi kyllä ihan kaks kertaa mielessä, minä ja suuri suuni, näinköhän taas yliarvioisin kykyni. Kyseessä kuitenkin on melko ainutlaatuinen koru, niin halu tekemiseen oli kova. Tuskan hikeä pukkas muutamaan otteeseen ennen kuin oli valmista.
Ystävältäni Paulalta sain teknistä tietoa korun valmistuksesta. Hän "tekaisi" komsiopallon viime talvena.

Tässä vaiheessa oli takana jo melkoisen monta työvaihetta. Tein kaksi ympyrää hopeasta ja kuparista, jotka taottiin puolipallon muotoon. Kupariseen joka tuli tuon hopean sisälle sahattiin hahloja helisevän äänen aikaan saamiseksi ja tämän pallon sisään pieni metallinpala kulkuseksi.


Idea pallon koristeluun tuli helmihatusta, joka sekin piti itse tehdä. Juottamista, hiomista ja kiillottamista ja vielä kerran hiomista ja kiillottamista ja eiku uudestaan. Usko oli koetuksella ennen kuin valmista tuli, mutta kyllä lopputulos palkisti ahertajansa. Tässä korussa on varmasti tunnetta mukana enemmän kuin missään tekemässäni. Murunenkin piti siitä joten loppu hyvin, kaikki hyvin.

Bola-koru
Korusta / riipuksesta oli juttua monella sivulla, mutta tässä typitetysti; Bola-koru on ilmeisesti alunperin Meksikosta, odottavan äidin helistinkoru jonka äänen lapsi oppii tunnistamaan jo kohdussa. Ja synnytyksen jälkeen sillä on rauhoittava vaikutus vauvalle tutulla helinällään.

Suomalainen "vastine" bolakorulle on komsiopallo. Saamelaislapsen kehoon ripustettiin helistinpallo lapsen turvaksi. Uskottiin että komsiopallo suojelee lasta mennikäisten ja maahisten haltuun juotumiselta sekä sen uskottiin tuovan hyvää onnea.

Mummoilemisiin!
24 kommenttia:

 1. Onnea tulevalle mummolle :) aivan upea bola tuosta tulikin!

  VastaaPoista
 2. Voi serkkusein.... kyl oot ihan tyypillinen Mummo! ;-)

  VastaaPoista
 3. Onnea mummulle:-) Mahdottoman kaunis helistinkoru, upeus!

  VastaaPoista
 4. Ihana uutinen - onneksi kerroit meillekin jotka ei sitä naamakirjaa seurata :-D
  Upea koru, onnea-onnea kaikille asianosaisille!

  VastaaPoista
 5. Onnea m u m m i, eikse Se oo vastine nuorekkaalle mummolle😁

  VastaaPoista
 6. Aivan upea ♥♥♥♥♥

  VastaaPoista
 7. Kaunis pallo. Ja todella upeat ja näppärät koristukset :-)

  VastaaPoista
 8. Onnea uudelle tittelituurelle ;)
  Kaunis koru, herttinen!

  VastaaPoista
 9. Onnea pikkuinen :) Toi boltsi on aivan ihastuttava!

  VastaaPoista
 10. onnea tuleva mummo :) aivan ihastuttavan bola-korun olet tehnyt

  VastaaPoista
 11. Oijoi, ihanaa, susta tulee MUMMO. ONNEA! Sit jää kaikki hommat joksikin aikaa, ehkä vuodeks pariks..nuuskit vaan sitä pikkuista ja hoivaat ja lellit :)
  Mulle kävi niin...Meijän rinsessa läks jo eskariin...että aika se vaan riensi niiin nopeasti.

  Olipa ihanaa lukea tarinaa noista koruista. Valloittavaa. Ja ihan itekkö teit tuon Bola-korun? Kaunis. Hyvänen aika, säähän oot mestari :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihan itse omin pikku kätösin alusta loppuun saakka ;) Ensin oli hopealevy, sitten meni hermot.... :D Mutta tulihan siitä valmista.

   Poista
 12. Siis ekaksi Onnea!! Tokaksi: olen luullut sua ihan nuoreksi naiseksi, ja hämmästys oli melkoinen, kun mummo-uutisia tästä luin:)
  Lopulsi : mahtavan ihanakaunistyylikässuloinen bolakomsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eila, ihan teinejä tässä ei olla mutta vanhaksikkaan en tunnustaudu :D 40 ++ jotain kuitenkin niin....

   Poista
 13. Mahtava pallo, varmaan tajuttoman vaikea tehdä. Mummojuttu on mennyt jotenkin ohi, muistan kyllä jonkun tikkujutun (?)...Onnittelut!

  VastaaPoista
 14. Oi mikä uutinen :) Onnea,onnea tulevalle mummolle :) ja pallo on kertaikaikkiaan ihastuttava, hienosti tehty.

  VastaaPoista
 15. Onnea tulevalle mummolle ja koko perheelle!

  Upea bola- koru... Ja arvokas, onhan se Mummin omin käsin tekemä <3

  VastaaPoista
 16. I-H-A-N-A koru! Ja onnittelut myös!

  VastaaPoista
 17. Onnea tulevalle mummolle ja koko perheelle tietty. Minä joudun jonkun vuoden odottelemaan vielä. Sen siitä saa, kun tekee itte lapsen päälle kolmekymppisenä. Joutuu odottamaan isoäitiyttä. Bola tai mikä se nyt onkaan on aivan mielettömän hieno!!!

  VastaaPoista
 18. Onnea Amalia :D! Ja tosi upea koru!

  VastaaPoista
 19. Wau :) On siinä monta vaihetta ja ihastuttavat koristeet kaiken kruunuksi. Upeaa!

  VastaaPoista
 20. Onnittelut tulevalle mummolle! Varmaan olet jo monet lastenvaateosastot kierrellyt kauppakeskuksissa käydessäsi :) Ihania koruja olet jälleen tehnyt. Minäkin kävin hopeakorukurssilla, mutta ensikertalaisen työn jälki ei oikein priimaa ole. Tyytyväinen olen kumminkin, että pääsin kokeilemaan hopean työstöä :)

  VastaaPoista
 21. Kiitos! Ei oo paljon tarvinnut lastenvaatteita koluta kun toi nuoriso on niitä itse niin ahkerasti ostanut. Hopean kanssa puuhastelu on koukuttavaa puuhaa, niin kuin kaikki käsillä tekeminen.

  VastaaPoista